Skip Navigation

Válasszon nyelvet

A fékeknek is kell egy kis pihenés
(a bekoptatáskor)

Ki emlékszik a hátsó szélvédőn elhelyezett „Bejáratós autó, előzz!” matricákra? Az új autóknak manapság alig van szükségük különleges bánásmódra, az új fékbetéteknek azonban igen, akár az első 300 km-en is.

Az új fékbetétek bekoptatása hozzájárul a fékezési teljesítmény növeléséhez. Ebben már akkor is segíthet, amikor a jármű még a szervizben van. Azonban az ügyfélre is hárul némi felelősség azért, hogy a fékjei az elvárt teljesítményt hozzák. 

1. Bekoptatás. Fékezzen párszor. A betét és a tárcsa közötti tökéletes érintkezési felület nem alakul ki csak úgy magától az új betétek beszerelésekor. A kialakítása idővel jár, és vannak bizonyos teendők, amelyeket el kell végezni az érdekében. A bekoptatási (más néven „összecsiszolási”) folyamatot még az előtt elindíthatja, hogy az ügyfél átvenné az autóját. Mindössze azt kell tennie, hogy 20 alkalommal 50 km/h-ról teljesen megállítja az autót, azaz a sebességét 0 km/h-ra csökkenti, vagy ugyanennyiszer lelassít 80 km/h-ról 30 km/h-ra. Ez megkezdi a bekoptatást, amelyet az ügyfél folytathat, miután megkapta a kulcsokat. Ez a gyakorlat kifejezetten ajánlott, amikor új bevonatos féktárcsákkal rendelkezik.

2. Csak finoman. Ha a fékbetétek túlmelegednek, amikor újak, az véglegesen megváltoztathatja az őket alkotó anyagok alapvető szerkezetét, és nem a jó irányban. A fékek teljes bekopásáig a járművezetőknek el kell kerülniük a túlmelegedéshez vezető erőteljes fékezést. Nem tanácsos nagy sebességről lefékezni, nehéz rakományt vontatni vagy meredek lejtőn haladni.

3. Fékezés, fékezés, fékezés. A finom fékezés jobb, mint az erőteljes, és a több fékezés is jobb, mint a kevesebb. Minden egyes alkalommal, amikor az első 300 km-en a fékbetétek a tárcsához érnek, nő a kettő közötti érintkezési felület, ami hosszú távon jobb fékezési teljesítményhez vezet. Emlékeztesse tehát az ügyfeleket arra, hogy finoman, de gyakrabban fékezzenek az új betétek beszerelését követőn első 300 km-en.

Miért van szükség a fékbetétek bekoptatására?

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Betöltés...