Skip Navigation

Избери език

Дайте почивка на спирачките
(При разработване)

Кой си спомня онези стикери на задното стъкло „Разработване. Моля, преминете“? В днешно време новите автомобили едва ли се нуждаят от специално отношение, но новите спирачни накладки имат – за цели 300 км.

Напасването на нови спирачни накладки помага за подобряване на спирачната ефективност. Можете да помогнете, докато автомобилът е все още в сервиза. Но вашият клиент все пак ще трябва да поеме известна отговорност, за да гарантира, че спирачките му работят както трябва.

1. Напасване. Моля, спрете. Перфектната зона на свързване между накладката и повърхността на диска не се получава само когато поставите нови накладки. Отнема време и някои конкретни действия. Можете да започнете процеса на напасване (известен още като „полиране“), преди клиентът да вземе колата си. Всичко, което трябва да направите, е да направите около 20 пълни спирания с колата – от 50-0 км/ч – или приблизително същия брой забавяния от 80-30 км/ч. Това ще започне напасването, за да може вашият клиент да продължи, когато върнете ключовете.  Тази практика е особено препоръчителна, когато имате нови спирачни дискове с покритие.

2. Играйте спокойно. Ако спирачните накладки прегреят, когато са нови, това може да промени трайно основната структура на материалите, от които са направени – и то не към по-добро. Докато спирачките не се задействат напълно, водачите трябва да избягват рязкото спиране, което води до прегряване: дали защото спират от висока скорост, теглят тежки товари или шофират по стръмен терен.

3. Спирачка, спирачка, спирачка. Въпреки че нежното спиране е по-добро от рязкото спиране, по-дълго спиране е по-добро от по-късо. До първите 300 км всеки път, когато спирачните накладки влизат в контакт с дисковете, това увеличава контактната повърхност между двете, което води до по-добро спиране в дългосрочен план. Така че трябва да напомняте на клиентите си да спират леко, но да спират често през първите 300 км след поставянето на нови накладки.

Защо спирачните накладки изискват напасване?

 

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
Зареждане...